www.sofeer.nl Homepage (logo SHJ)
Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands
 
Home
Contact    Vragen en tips    Sitemap    English
 
Woordenboek
Spelling
Download
Sofeer
Nieuws

Extra informatie:


Persbericht

Digitaal woordenboek voor Hebreeuwse en Jiddisje woorden

Op 18 september 2008 verschijnt Sofeer, een digitaal woordenboek van Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands. Het is gekoppeld aan een state-of-the-art spellingchecker voor het Nederlands, te gebruiken in Microsoft Word en andere MS Officeprogramma’s voor Windows. Sofeer (Hebreeuws voor 'schrijver') zal met steun van de Nederlandse Taalunie kosteloos ter beschikking worden gesteld.

Sofeer is een uitgebreide elektronische versie van het boek Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, dat in 2002 bij de Sdu verscheen als aanvulling op het Groene Boekje, de officiële spellinggids voor het Nederlands. Daarbij werd overleg gepleegd met de auteurs daarvan en met Van Dale Lexicografie, externe betrokkenen en toekomstige gebruikers.

Een team van medewerkers heeft in totaal meer dan tien jaar gewerkt aan Sofeer. In vergelijking met het boek is de woordenschat in Sofeer uitgebreid tot bijna 5000 in het Nederlands gebruikte woorden uit het Hebreeuws, Jiddisj, en andere talen van joodse cultuur, waaronder 2000 persoons- en geografische namen. Per woord wordt niet alleen de spelling gegeven, maar ook de uitspraak, de betekenis, de herkomst, buigingsvormen, en andere gegevens.

De Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands brengt het programma uit als praktische taalgids voor iedereen die te maken heeft met joodse onderwerpen, met Israël of met de Bijbel. Het geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen als: Is het kosjer of koosjer, Sharon of Sjaron? Wat zijn de Karaïeten en wat is de naam van het joodse Nieuwjaar? En waar ligt de berg Tabor?

Contact

Meer informatie vindt u elders op deze website van de Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands.

W www.sofeer.nl
E info@sofeer.nl

Extra informatie:

[Persbericht: 25 augustus 2008, gewijzigd 19 september 2008]


Als u uw e-mailadres aan ons opgeeft, houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen bij Sofeer.

Contact: info@sofeer.nl