www.sofeer.nl Homepage (logo SHJ)
Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands
 
Home
Contact    Vragen en tips    Sitemap    English
 
Woordenboek
Spelling
Download
Sofeer
Nieuws

Sofeer: spellingchecker en woordenboek

Afbeelding Oranje Boekje

Heet de voormalige premier van Israël Sharon of Sjaron?

Spel je Jiddisch of Jiddisj? Is het Torah of Thora of Tora? Shalom of sjalom?

Tot voor kort werden Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands op heel veel verschillende manieren gespeld.

Om aan de verwarring een einde te maken, verscheen in 2002 het boek Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands: spelling, uitspraak, buiging, herkomst, betekenis; kortweg het Oranje Boekje. Het geeft systematische spellingregels en bevat een uitvoerige woordenlijst met veel extra informatie.

Het Oranje Boekje is inmiddels een gezaghebbende richtlijn geworden voor de spelling van Nederlandse woorden uit het Hebreeuws en Jiddisj. Zo heeft de Woordenlijst Nederlandse Taal (het "Groene Boekje") de spelling "Jiddisj" geaccepteerd (naast "Jiddisch"), en zijn flink wat woorden uit het Oranje Boekje overgenomen in het Groot woordenboek van de Nederlandse taal ("Van Dale").

Elektronische versie: Sofeer

lemma koefnoen
In september 2008 verschijnt een elektronische bewerking van het Oranje Boekje, onder de naam Sofeer (Hebreeuws voor "schrijver").
Sofeer is een elektronisch woordenboek plus elektronische spellingchecker voor Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands.

  • In het programma zijn de woordenschat en woordenboekinformatie aanzienlijk uitgebreid ten opzichte van het boek: Sofeer omvat bijna 4700 woorden, waaronder 2650 namen.
     
  • Sofeer kan worden gebruikt in Microsoft Word en andere Office-programma's (Windows-versie), en vult de daarin aanwezige taalvoorzieningen aan.
     
  • Sofeer wordt kosteloos ter beschikking gesteld, in samenwerking met de Nederlandse Taalunie. De uitgave is een initiatief van de Stichting Hebreeuwse en Jiddisje Woorden in het Nederlands.

Wie woorden of namen uit het Hebreeuws of Jiddisj gebruikt, kan niet zonder Sofeer!
 

Downloaden of online raadplegen

U kunt Sofeer downloaden. Om een indruk van het programma te krijgen voordat u het downloadt, kunt u eerst de Helpfunctie van Sofeer inkijken.

Het woordenboek in Sofeer kunt u ook online raadplegen.
 

Blijf op de hoogte

Wij bruisen van de ideeën om Sofeer, na het uitbrengen van de introductieversie, nog verder uit te breiden.

Als u uw e-mailadres aan ons opgeeft, houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen bij Sofeer.

Contact: info@sofeer.nl